Gegarandeerd de laagste prijs Ook voor starter en ZZP'er Direct uit voorraad leverbaar Vragen? Bel ons: 088 - 700 1899

Wat is het verschil tussen operational en financal lease?

Je wilt een bedrijfswagen leasen

Je businessplan is tot in detail uitgewerkt, je bedrijf is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en je wil aan de slag. Óf je hebt een mooie klus aangenomen waar je met meerdere medewerkers naar toe moet. Het probleem is dat het project volgende week al van start gaat. In beide situaties heb je een bedrijfswagen nodig, en snel ook. Van je collega-ondernemers heb je gehoord dat lease een goed alternatief is voor het kopen van een bestelauto. Maar kies je dan voor operational- of financial lease?

Met beide leasevormen kun jij als ondernemer een bedrijfswagen rijden, maar wat zijn de verschillen tussen de twee? Waarom verschillen ze in prijs en wat is het voordeel van de een ten opzichte van de ander?

Wil je direct een advies over wat het beste bij jouw situatie past?
Doe de keuzehulp

Twee leasevormen

Operational lease

Wanneer men het over lease heeft, dan wordt in het algemeen de operational lease-vorm bedoeld. Het is een manier van leasen waarbij de bedrijfswagen volledig eigendom blijft van de leasemaatschappij. Je betaalt een vast bedrag per maand voor het volledige gebruik van de bedrijfswagen. Behalve de brandstof, zijn alle kosten voor gebruik van het voertuig voor rekening van de leasemaatschappij.

Als ondernemer weet je dus precies waar je aan toe bent. De hoogte van het maandelijks leasebedrag is van een aantal factoren afhankelijk. Op de eerste plaats de bestelwagen zelf, een duurder model kost je maandelijks meer dan een goedkoper model. Daarnaast speelt het aantal kilometers dat je rijdt een rol: hoe meer kilometers, hoe hoger het leasebedrag. Tenslotte is ook de lengte van het leasecontract bepalend voor de prijs. Hoe langer het contract, hoe lager de prijs.

Het bedrag voor operational lease is dus vrijwel altijd hoger dan het bedrag voor financial lease. Het risico voor jou als ondernemer is echter lager. Je zal niet voor onvoorziene kosten komen te staan. Wanneer het contract verloopt, kun je de bedrijfswagen inleveren.

Operational Lease is dus:

 • Een vast bedrag per maand
 • Onderhoud, reparatie, afschrijving en verzekering is inbegrepen
 • Na afloop van het contract lever je de bedrijfswagen in
Lees meer over operational lease


Financial lease

Bij financial lease ben jij zelf verantwoordelijk voor alle kosten voor gebruik gedurende het leasecontract omdat je (economisch) eigenaar bent van de bedrijfswagen. Het maandelijks leasebedrag is daardoor een stuk lager in vergelijking met operational lease. Aan het einde van het leasecontract betaal je een slotsom waarna je ook juridisch eigenaar van de bedrijfwagen bent.

De bedrijfswagen en het kenteken wordt bij financial lease direct op jouw (bedrijfs)naam geregistreerd. Je betaalt de BTW vooraf, maar kunt deze bij de eerste aangifte terugvorderen. Het maandelijkse leasebedrag is vervolgens vrij van BTW.

Bij financial lease wordt het maandelijks leasebedrag ook op basis van een aantal factoren vastgesteld. We kijken daarbij naar de aanschafwaarde en afschrijving gedurende de looptijd van het leasecontract. De hoogte van de slotsom proberen we zo dicht als mogelijk bij de werkelijke waarde na het leasecontract in te schatten.

Financial lease is dus:

 • Een lager maandbedrag in vergelijking met operational lease
 • Onderhoud, verzekering & reparatie betaal je zelf
 • Na betaling van de slotsom ben je eigenaar van de bedrijfswagen
Lees meer over financial lease

Lease keuzehulp

Door onderstaande vragen te beantwoorden krijg je van ons een advies welke leasevorm het beste bij jou past.

 • 1. Hoe belangrijk is het om eigenaar van de bedrijfswagen te zijn?

 • 2. Ben je bereid het risico op kosten voor reparatie en onderhoud te nemen?

 • 3. Hoe belangrijk is het maandelijks leasebedrag?

 • 4. Wil je een vast all-inclusive bedrag betalen? Dus inclusief verzekering, belasting en afschrijving.

 • 5. Is gratis vervangend vervoer belangrijk bij onderhoud?.

Jouw antwoorden sluiten voor % aan bij Operational.

Operational lease past bij jou vanwege:

Financial lease zou je echter bieden:

Bekijk hier het complete operational lease aanbod.

Jouw antwoorden sluiten voor % aan bij Financial.

Financial lease past bij jou vanwege:

Operational elease zo je echter bieden:

Bekijk hier het complete financial lease aanbod.

Je antwoorden passen zowel bij Operational als Financial.

Wij adviseren u contact op te nemen met een van onze adviseurs zodat we u vrijblijvend advies kunnen geven in de verschillen tussen de leasevormen.

» Of neem contact op met een adviseur