Bijtelling berekenen, hoe werkt dit precies?
Bijtelling berekenen, hoe werkt dit precies?

Bijtelling berekenen, hoe werkt dit precies?

De term bijtelling kent iedere ondernemer wel, maar wat houdt dit nu eigenlijk in? Bedrijfswagenleasing helpt u een handje op weg. In Nederland moet iedere berijder van een bedrijf- of leaseauto bijtelling betalen. Afhankelijk van het type voertuig wordt er een bepaald percentage van de catalogusprijs van de auto opgeteld bij het inkomen van de werknemer. Deze belastingverhogende maatregel wordt elke maand verrekend met de te betalen loonbelasting van de werknemer. De hoogte van het percentage bijtelling is gerelateerd aan de schadelijke uitstoot van de auto. Vanaf 2018 zijn er maar twee soorten tarieven: 4% voor volledig elektrische voertuigen die geen uitstoot CO2 hebben, en 22% voor alle overige auto’s.

Waarom bijtelling?

Wie een auto van de zaak heeft en deze ook gebruikt voor privé doeleinden is een zogenaamde fiscale bijtelling verschuldigd. Deze bijtelling is van toepassing indien men per jaar meer dan 500 kilometer privé rijdt. De fiscus ziet het dit dan als een loon in natura, en over loont dient men nu eenmaal belasting te betalen. De gereden woon-werk kilometers worden overigens niet aangemerkt als privé gereden kilometers.

Wie een (bestel)auto van de zaak heeft die uitsluitend zakelijk wordt gebruikt hoeft geen bijtelling te betalen. Er moet dan samen met de werkgever een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ worden ingediend. Ook is er dan een rittenregistratie benodigd. Gebruikt u de bedrijfswagen minder van 500 kilometer per jaar privé, dan betaalt u geen bijtelling. Bedrijfswagenleasing kan u helpen om deze rittenregistratie automatisch vast te leggen. Uw leaseauto kan desgewenst worden voorzien van een automatisch rittenregistratie systeem. Zo heeft u altijd een sluitende administratie voor de belastingdienst.

Bijtelling berekenen

Rekenvoorbeeld bijtelling berekenen

U heeft een Renault Trafic met een cataloguswaarde van € 26.000,- De fiscale bijtelling hierover is 22%. De bijtelling per jaar bedraagt dan € 26.000,- x 22% = € 5.720,-. Per maand is dit dan: € 476,67.

Wat is de situatie voor 2019?

Er zijn momenteel veranderingen gepland voor de elektrische auto in 2019. In de wet is bepaald dat de bijtelling voor elektrische auto’s met een cataloguswaarde van meer dan 50.000 euro veranderen. Voor auto’s met een cataloguswaarde tot € 50.000 verandert er niks, en blijft u 4% bijtelling betalen. Heeft de auto een hogere cataloguswaarde dan € 50.000? Dan betaalt u over het gedeelte boven de € 50.000,- ook 22% bijtelling.

Vanaf 2021 gaat de bijtelling voor elektrische auto’s geheel naar 22%. De bijtelling voor auto’s met CO2-uitstoot blijven in 2019 gelijk (22%) . Ook de bijtelling voor auto’s die volledig op waterstof rijden blijft gelijk (4%).

Heeft u nog vragen over dit onderwerp, stel deze gerust.

Categorieën
Shortlease Mercedes Benz Vito L2H1 Koelwagen
Shortlease Mercedes Benz Vito L2H1 Koelwagen
Vanaf 999,- p/mnd
Koelwagen
Koelwagen
Shortlease Renault Master Bakwagen
Shortlease Renault Master Bakwagen
Vanaf 1.095,- p/mnd
Bakwagen
Open WhatsApp
Hulp nodig?
Bedrijfswagenleasing
Welkom bij Bedrijfswagenleasing. Waarmee kunnen we u van dienst zijn?